Konflikter är oundvikliga, det måste vi lära oss att acceptera. Men de kan bli för många, för intensiva och kan då riskera att skada er relation. På den här sidan kan du lära dig mer om hur du undviker och hanterar konflikter efter en separation med både dina egna barn och bonusbarn på ett sätt som är ansvarfullt, både för dig och barnet.
Som på alla områden inom föräldraskapet finns det inte någon universallösning. Alla föräldrar och barn är individer och de där knepen som fungerar jättebra för en annan pappa kanske inte fungerar alls för dig. Det finns många sätt att vara en bra bonuspappa och det är upp till dig att i slutändan hitta det som är bäst för just dig och för just ditt bonusbarn.
-
Fokusera på det positivaDet här är ofta det första rådet föräldrar får för att undvika konflikter. Formeln brukar lyda “fem gånger mer kärlek”, alltså att försöka visa kärlek, uppmuntran och omtanke fem gånger mer än irritation, tjat och kritik. Att uppmuntra de beteenden som är bra istället för att attackera de som är dåliga är ofta mer effektivt – och ni mår båda bättre av det i längden. Särskilt som bonuspappa kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och inte vara den som i första hand bestämmer och sätter gränser.
-
Visa din kärlek tydligtÄven vuxna men i synnerhet barn tar till stor del in det som kommuniceras via kroppsspråk, tonfall och stämningar. För att ditt barn ska veta och känna att du blir glad när du ser hen behöver du le och berätta det i en glad ton, särskilt om du är pappa till ett litet barn. När du har pappa-barn-tid, visa tydligt med kroppen att du inte är på väg någonstans, till exempel genom att sätta dig ner på golvet (om det är ett mindre barn). Det här kan vissa faktiskt behöva tänka och träna på mer än andra. Känsloyttringarna kan försvinna lite i vardagsstöket. Överdriv och var övertydlig med vad du känner, särskilt när barnet är litet.
-
Var fysiskDen fysiska kommunikationen är oerhört viktig för barnets trygghet. Sitt nära, kramas, pussa, bär och klappa på. Men tänk också på att respektera barnets kroppsliga integritet. Ett nej är ett nej när det gosas, det blir ofta barnets första lektion i samtycke.
-
Ha överseendeBarn, beroende på ålder, gör ofta så gott de kan även när de är jobbiga och bråkiga. De har en outvecklad förmåga att förstå hur du har det och ska inte heller känna att de bär ansvaret för ditt mående. När barnet är upprört är det bästa sättet att lugna det att själv vara lugn, det är en ständigt pågående utmaning som pappa.
-
Tänk på ditt eget beteendeDu är från tidig ålder barnets viktigaste förebild. Ditt barn ser hur du gör och kan ta det med sig till nästa konflikt. På sätt och vis blir det som att du bråkar med dig själv, men i en mer omogen version. Är du alltid respektfull? Kan du erkänna när du har fel och säga förlåt? Rannsaka dig själv och ditt beteende i konflikter.
-
Välvillig tolkningDet kan kännas som att ditt barn är helt oresonligt och obegriplig i behoven hen uttrycker. Försök att tänka på vad det finns för verkliga behov bakom, som barnet ännu inte har förmågan att uttrycka. Avfärda inte ilskan och frustrationen som löjlig utan ta den på allvar.
-
Ta det inte personligtMitt i all öppenhet och sårbarhet behöver vi också vara lite hårdhudade som föräldrar. Inte konstigt att det är svårt! Särskilt när vi har tonåringar att ta hand om kan konflikterna trappas upp. Att hålla sig lugn och trygg och att inte smittas av barnets ilska när du får höras sårande saker som “jag hatar dig” eller att du är världens sämsta förälder är en enorm utmaning. Försök att tänka på hur det var för dig själv att vara tonåring. Kom ihåg, att ditt barn går emot dig är en del av processen till att bli en självständig vuxen. Ett litet barn kan inte och ska inte behöva ta ansvar för ditt mående när hen är arg, ledsen eller frustrerad. Barnet har fullt upp med sig själv.
-
Konflikter kan också vara braTänk på att många konflikter faktiskt är nödvändiga att ta för att du ska kunna sätta gränser och skydda ditt barn. Du har rätt att ta konflikter. Men att inte vika sig är inte detsamma som att själv bli arg och oresonlig. En konflikt där ni inte sårar varandra och tillsammans hittar en lösning är utvecklande och meningsfull.
-
Ta en pausOm en konflikt blir alltför upptrissad kan det vara bra att ta ett steg tillbaka, andas och gå undan en stund. Som förälder behöver du inte veta vad du ska svara på en gång. Kanske behöver du tänka efter eller ta hjälp innan du vet vad det är du vill förmedla. ”Vet du, jag tror inte vi kommer längre med det här just nu. Jag behöver tänka en stund. Ska vi göra något annat och prata vidare om det här sen?”
-
Fasta rutinerOm barnet vet vad som ska hända den närmaste tiden och vad som förväntas av hen kan risken för konflikter minska. Det kan vara saker som skärmtid, bara godis på lördagar eller att man alltid duschar vissa dagar.
-
FamiljerådgivningAlla känner inte till att kommunernas familjerådgivning även ger stöd i relationer mellan barn och förälder. På kommunens webbsida ska det finnas information om hur ni bokar en tid.
Hittade du inte svar på din fråga eller vill du prata med andra pappor? Gå till vårt pappaforum Pappa-till-pappa!
Barn som bråkar, Bo Hejlskov Elvén och Tina Wiman, 2015
Lyhört föräldraskap, Malin Bergström, 2013
Fem gånger mer kärlek, Martin Forster, 2009