Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Så hanterar du din oro

Oro för olika saker avlöser varandra i takt med att barnet blir äldre. Ibland kan det kännas som att man ständigt är på helspänn för att något dåligt ska hända. Det kan också vara nyttigt att känna oro om den hålls på en hanterbar nivå – men det är betydligt lättare sagt än gjort.

Att reglera din oro som pappa är något ständigt pågående. Ofta kan det vara ett arbete som du inte ens tänker på att du gör, det är bara en inre process som hör vardagen till. Men om oron blir för stor och svår att hantera behöver du göra något åt den. Det är en tärande känsla som i förlängningen kan leda till psykisk ohälsa och som kan påverka stora delar av livet. Om du känner att du inte kan hantera din oro på egen hand, sök stöd i din omgivning eller hos professionella.

Vi pappor är mindre benägna att kontakta vården än vad mammor är. Om du går och oroar dig över något som har med ditt barn att göra – det kan vara allt från hudutslag till sömnproblem, nedstämdhet eller vredesutbrott – lyft på luren eller chatta, boka tid, prata med någon kunnig, till exempel sjukvårdsupplysningen. Här kan du läsa mer om vilka stöd som finns för dig som pappa. Det är bättre att få vetskap så snabbt som möjligt än att oroa sig i onödan.

Stöd finns att få

Förslag på åtgärder för att dämpa din oro
Läs mer
Hantera din oro

Lästips

På Rädda barnens webbsida kan du läsa mer om hur du kan hantera din oro som pappa.

Hittade du inte svar på din fråga eller vill du prata med andra pappor om oro? Gå till vårt pappaforum Pappa-till-pappa!