Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Problem med sexlivet 

Det finns perioder i livet då vi kommer ur fas med vår sexlust. Det kan vara kopplat till livshändelser som påverkar oss känslomässigt eller att vi drabbas av sjukdom. Föräldraskapet kan vara en sådan situation. Även om det på många olika sätt kan vara underbart att vara förälder så medför det oundvikligen någon typ av stress. Och just stress är ofta en stor lustdödare.

Livet som pappa innebär i perioder att ha fullt upp från morgon till kväll och att lägga en stor del av sin tid och energi på att vara en så bra förälder som möjligt. Så hur ska sexet få plats? Och hur ska du hitta tillbaka till lusten om du tappar den längs vägen?

Om du tidigare inte har pratat mycket om ditt sexliv kan det vara en god idé att börja nu, med din eller dina sexpartners och andra du känner förtroende för och är bekväma att prata om det intima och privata med. Terapi och andra typer av samtal om sex kan vara särskilt betydelsefulla sedan du blivit pappa. Sådana samtal kan hjälpa dig att stärka ditt sexuella självförtroende, som kan ha fått sig en törn om du och din partner inte har samma längtan efter sex som ni haft tidigare.

Sexualupplysarens tre råd till pappor som tappat lusten

Marco Vega är sexualupplysare samt projektledare och utbildare på organisationen MÄN. Här delar han med sig av råd till dig som är pappa och som har problem med sexlivet.

 • 1
  Lär dig mer om din lust
  Vet du vad som väcker och släcker din sexuella lust? Vilka sinnen är det som ofta triggar din lust? Kan du hitta nya ingångar? Sexologin har utvecklats och tillsammans med den även kunskapen om människans sexualitet. Det finns ett flertal böcker och poddar som adresserar just nya rön. Ta dig tid att lära dig mer och genom att ha sex med dig själv.
 • 2
  Prata med dina polare
  Det vanligaste är att vi håller tyst om problem i sexlivet. Oavsett om vi inte blir mötta i vår sexlust av vår partner, eller om vi känner oss pressade när vår lust inte riktigt är där. Samtal där du öppnar upp dig kring dina känslor för sexlivet ger också plats för dina kompisars erfarenheter. Du kommer att upptäcka att en del har också brottas eller har brottats med liknande tankar och känslor.
 • 3
  Vad bekräftar dig?
  När sex inte finns som bekräftelse är det ett perfekt läge att undersöka vad mer som bekräftar dig. Särskilt när det kommer till intimitet. Vissa maskuliniteter har lärt oss att enda sättet att känna närhet är via sex. Nu har du möjligheten att hitta intimitet utan sex. Hur känns det att bara vara nära utan krav på sex? Hur känns din partners kropp när du inte har en intention att det ska leda till sex? Upptäcker du något nytt?