Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Ilska och dåligt tålamod

Det spelar ingen roll hur stort ditt tålamod är, under småbarnsåren kommer det förr eller senare att ta slut. Att lösa samma situation om och om igen, inte få sova, hantera barnets många utbrott eller att känna hur hela livspusslet tappas ut huller om buller över hela golvet. Det är inte konstigt om du blir irriterad eller arg. Så den stora frågan är inte om, utan hur.

Hur härbärgerar du dina känslor på ett ansvarsfullt sätt? Hur hanterar du din ilska på ett sätt som inte riskerar att vara skadligt för barnet? Det, att härbärgera dina känslor på ett ansvarsfullt sätt, är en av dina största och viktigaste uppgifter som förälder. Men också bland de svåraste. 

Tips

Det är lätt att låta känslorna ta över, det är mycket svårare att lära sig tygla dem. För det behövs verktyg. Här följer några handfasta råd och regler du kan sätta upp för dig själv.

  • Prata med ditt barn
    Det är vanligt att barn tar åt sig av sina föräldrars ilska och tror att det är dem man är arg på. Men ofta är det andra saker eller åtminstone andra saker också. Var öppen med det och prata med ditt barn. ”Jag är inte arg, jag är bara stressad för att vi har bråttom.”, ”Jag blev lite arg när du inte lyssnade. Men nu lyssnar du ju – vad bra!”, ”Jag blev arg men är inte arg längre.”, ”Det är inte dig jag är arg på, det är [någonting annat].”, ”Förlåt att jag skrek. Det ska jag inte göra, jag gjorde fel.”
  • Timeouts
    Om du har en medförälder kan det vara bra att komma överens om vad som gäller när du behöver en paus för att inte brusa upp inför barnet. Till exempel kan ni vara överens om att ”Jag måste ta några minuter” verkligen betyder att du måste det för att du är på gränsen. Då får partnern ta över. Givetvis gäller det åt båda hållen. Om du är ensamstående förälder går det att lämna även ett litet barn ensamt en kort stund. Gå in i ett annat rum och andas, det är bättre än att bli arg inför barnet.
  • Hårda gränser
    Det finns många typer av våld. Det är viktigt att du har satt upp tydliga gränser för dig själv för vad du absolut inte får göra när du känner ilska. Att skrika, smälla i dörrar, använda våld mot saker eller nedsättande ord är alla exempel på våld som riskerar att påverka ditt barns mående och upplevda trygghet. Bestäm dig när du är lugn och kan tänka klart att det finns en gräns mot sådana beteenden som du aldrig får passera. Lova dig själv och andra i din närhet. Tänk på hårda gränser som du satt upp i andra situationer – du skulle ju aldrig låta ett litet barn springa ut i trafiken, till exempel – och försök tillämpa dem på samma sätt. Som förälder får du aldrig använda våld mot ditt barn. Om du gör det eller känner att du är på väg att göra det måste du söka professionell hjälp – omedelbart!
  • Checka varandra
    Om du har en medförälder, kom överens om hur ni ska kommunicera att den andra är för utåtagerande. ”Andas”, ”chilla”, ”ta det lugnt” kan vara sätt att säga ”nu agerar du ut din ilska för mycket”. Om du är i en period där du känner dig ovanligt irriterad eller på gränsen, finns det någon vän eller släkting som kan bo hos dig några nätter och hjälpa till? Då kan ni använda er av samma regler. Våga vara lite krävande och be om hjälp när du behöver!
  • Kartlägg
    Titta om det finns situationer som är särskilt utmanande och som du blir arg ofta i. Genom att kartlägga ditt beteende kan du försöka att hitta sätt att hantera vissa specifika situationer bättre. Kan du förbereda bättre inför till exempel påklädningen, nattningen eller fotbollsträningen?

Våld

Som förälder får du aldrig använda våld mot ditt barn. Om du gör det måste du söka professionell hjälp – omedelbart! Det är inte bara det uppenbara, fysiska våldet mot barnet – som att slå, knuffa eller skaka – som räknas som våld. Även nedsättande ord, hårda och orättvisa bestraffningar, isolation som att stänga in ett barn i ett rum eller fysiskt våld mot saker, som att kasta eller att slå på saker och väggar, är våld. Barnet är också våldsutsatt om hen tvingas bevittna våld i hemmet. Du kan vända dig till BVC, vårdcentral, 1177, BUP eller Socialtjänst eller Riskkriscentrum beroende på vilken hjälp du behöver.

Hittade du inte svar på din fråga eller vill du prata med andra pappor om ilska och dåligt tålamod? Gå till vårt pappaforum Pappa-till-pappa!