Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Ensamhet

Att vara förälder är till viss del att ge upp av sig själv och sin tid. I gengäld känner du förhoppningsvis att du får mångfaldigt tillbaka: att bit för bit få lära känna ditt barn, ett nytt liv som på många sätt är mer fullt – både av mening och måsten – och möjligheten att hitta ett nytt du i pappaskapet.

Med det sagt kan du förstås sakna delar av hur livet var innan, konstigt vore väl annars. Som frihet och spontanitet, mer tid till din partner, att träffa kompisar, släkt och familj samt att ägna dig åt dina fritidsintressen. Det är inte ovanligt att känna att det som tidigare varit naturliga mötesplatser – som föreningslivet, gymmet, aw-gänget, online-spelet, det gamla popbandet som fortfarande repar ibland – krymper eller i perioder helt försvinner.

Trots att du har ditt barn att umgås med kan det kännas ensamt. Du kan vara ensam i din vuxenhet och med ditt ansvar. Särskilt föräldraledigheten kan upplevas som en blandning av en mysig, liten tillvaro och en isolerad ensamhet.

Separerade föräldrar som inte lever i en ny relation och helt ensamstående föräldrar kan förstås ha större med utmaningar med ensamhet och isolation än de som har en partner eller sambo. Det betyder inte att du som lever i en tvåsamhet är immun mot sådana känslor eller inte får känna dem.

Ensamhet

Bryt ensamheten

Det finns många råd för separerade pappor som är giltiga även för dig som inte är separerad.