Om ditt barn har till exempel en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning/-variation (NPF) kan den vara svår att förstå och hantera på egen hand. Då är det samhällets ansvar att erbjuda stöd och expertis.
Att vara pappa till ett NPF-barn eller barn med annan diagnos kan vara både underbart och utmanande, precis som allt föräldraskap. Men utmaningarna kan se annorlunda ut och omgivningens förståelse för hur dessa utmaningar ser ut mindre.
Föräldrar till barn med funktionsnedsättning har i genomsnitt sämre ekonomi och hälsa än föräldrar i stort, visar en undersökning som bygger på siffror från SCB. På Myndigheten för Delaktighets webbsida kan du läsa mer om rapporten och om att vara förälder till barn med funktionsvariation/-nedsättning.
Föräldrar till barn med NPF:er kan mötas av förväntningar på att de ska ta ett större ansvar än andra föräldrar eftersom kunskapsnivån hos de som möter barnet kan vara låg. Det gör att det kan krävas mer tid till att få barnets vardag att fungera, tid som för andra föräldrar skulle ha kunnat användas till fritid, återhämtning, hushålls- och lönearbete.
Här kan du få stöd
Enligt Hälso- och sjukvårdslagen har du rätt till stöd och behandling som “möjliggör att ditt barn kan bibehålla och utveckla sina förmågor”. Det är detta som kallas habilitering. Det här stödet kan fås i form av till exempel information, olika hjälpmedel, rådgivning hos psykolog, läkare eller andra yrkeskunniga, stöd till dig som pappa och andra närstående samt expertis som kan ge förskolor, skolor eller annan viktig verksamhet kunskap om vad ditt barn behöver.
Beroende på vilket stöd du söker finns det olika aktörer du kan söka stöd hos. Bland dem:
-
ElevhälsanEnligt skollagen ska elevhälsan “stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål”. Det kan göras med hjälp av skolsköterskor, läkare, psykologer, kuratorer och/eller specialpedagogisk kompetens. Rektorn beslutar vilka elever som kan behöva utredas av elevhälsan.
-
Region och kommunDu som pappa har rätt till stöd från den region eller kommun du bor i. Vilken slags stöd beror förstås på vilka utmaningar du och ni möter.
-
Föreningar, organisationer och grupperRiksförbundet Attention arbetar med att sprida kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och erbjuder gemenskap både för de som har NPF:er och anhöriga. På Region Stockholms webbsida finns en lista över mängder av föreningar och organisationer som erbjuder stöd. Det finns också en uppsjö av grupper på internet där du kan hitta ett sammanhang och stöd från privatpersoner. Kom dock ihåg att vara källkritisk och dubbelkolla påståenden hos kunnig vårdpersonal eller andra trovärdiga källor!