Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Du som är separerad pappa

Är du pappa och separerad, eller på väg att separera? För många kan det vara en av de tuffaste kriserna i livet att gå igenom. 

Vanliga frågor
Konflikter, missförstånd och känslan av att vara ensam, trots att ni fortfarande ju är två som delar på föräldraskapet, kan lätt uppstå efter en separation. Föräldraskap är något ni bygger tillsammans, för er egen och för barnets skull. Det slutar inte vara sant efter en separation. Schemalägg ett tillfälle när ni pratar om till exempel hur ni upplever familjelivet, vad som har hänt sedan sist, hur ni mår, vad ni önskar av varandra, vilka behov som blir undanträngda och vad ni egentligen menade när ni sa eller gjorde så där. Fem minuter är bättre än ingenting. Om det passar er och det känns som att det är till hjälp kan ni till och med komma överens om en dagordning för dessa möten. Den kan se ut så här: Hur mår du? Hur mår barnet? Vad har varit svårt den senaste tiden? Vad har varit härligt? Vad behöver jag veta om vad som har hänt sedan sist? Finns det något jag ska vara uppmärksam på? Vad behöver du hjälp med av mig? Om ni når en återvändsgränd i er kommunikation kan ni söka er till kommunens familjerådgivning. Många kommuner erbjuder samtal online, om ni har svårt att ta er iväg på grund av livspusslet.
Konflikter är oundvikliga. Men om de blir för många eller för intensiva kan de riskera att skada er relation. Som på alla områden inom föräldraskapet finns det inte några universallösningar. Alla föräldrar och barn är individer och de där knepen som fungerar jättebra för en pappa kanske inte fungerar alls för dig. Särskilt när vi har tonåringar kan konflikterna trappas upp. Att hålla sig lugn och trygg och att inte smittas av barnets ilska när du får höra sårande ord kan vara en enorm utmaning. Försök att tänka på hur det var för dig själv att vara tonåring. Kom ihåg, att ditt barn går emot dig är en del av processen till att bli en självständig vuxen. Även när det känns som att ditt barn inte lyssnar eller respekterar dig är du en förebild i hur du hanterar konflikten, tänk på det. Om en konflikt blir alltför upptrissad kan det vara bra att ta ett steg tillbaka. Som förälder behöver du inte veta vad du ska svara på en gång. Kanske behöver du tänka en stund eller ta hjälp innan du vet vad det är du vill förmedla.
Det är inte ovanligt att pappor förlorar en del av sitt sociala nätverk när de separerar från sina partners. Kanske var det din partner som stod för det mesta av arbetet med att underhålla kompisrelationerna, som bjöd in och fick inbjudningar till middagar, fester och andra sociala sammanhang. Att vara ensam kan bli en ovana. Tänk igenom vilka personer som har varit ett stöd tidigare i livet, innan föräldraskapet kom emellan. Det finns mängder av grupper, organisationer och forum på nätet där föräldrar hittar gemenskap. Det finns också massor av fysiska mötesplatser för pappor och andra föräldrar. Det kan vara till exempel pappagrupper, som organisationen MÄN:s grupper för pappor och separerade pappor, öppna förskolor eller religiösa samfund. Du kan också hitta värdefulla relationer i ditt grannskap, på din lokala lekplats eller på skolgården bara du vågar ta steget. Föräldraskapet kan vara en stark gemenskap och plötsligt har du massor av saker att prata om med människor som du tidigare kanske hade lite gemensamt med.

Plötsligt får du kanske syn på alla de ansvarsområden som inte var dina i det delade föräldraskapet. Eller så har du en gnagande oro för att din tidigare partner inte tar sitt föräldraansvar på det sätt som du skulle önska. Kanske är ni dåliga på att kommunicera. Att känna sorg och saknad över att inte få spendera tillräckligt med tid med ditt barn på grund av delad vårdnad är inte heller ovanligt.

I samma situation kan det vara en utmaning att pendla mellan papparollen och den andra, när det bara är du eller du i ett annat sammanhang. Många pappor inser att de inte har lika många vänner kvar och att vardagen blir svårare att få ihop. Om det också finns konflikter med i bilden kan det hända att även barnen kommer i kläm.

Allt det här är vanliga problem som är bra att hålla utkik efter. Att vara medveten om dem är ett första steg, och ge dig beredskap för att hantera dem. Ta hjälp när du inte vet hur så att du hittar fram till det som fungerar för dig, din medförälder och dina barn.

För mig var det nåt slags survival mode - gå in i det och bara fixa det liksom.
- Dragan, separerad med två barn
Du som är separerad pappa

Pappagrupp för separerade

Prata med andra pappor som går igenom samma sak som du. Gå med i en pappagrupp!

Hittade du inte svar på din fråga eller vill du prata med andra pappor om separationer? Gå till vårt pappaforum Pappa-till-pappa!