Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Att vara pappa

Äntligen pappa! Men hur gör man? Vad har man för ansvar och uppgift? Och hur hanterar man alla nya tankar och känslor som kommer med föräldraskapet? 

Att bli och att vara pappa kan vara både det bästa man har varit med om och det absolut jobbigaste – ofta båda två på samma gång. Särskilt den första tiden kan vara riktigt omtumlande. Du måste ge upp dig själv och dina behov på ett sätt som du kanske aldrig har gjort innan. Du måste ständigt improvisera och reagera på helt nya situationer. Och du befinner dig i en storm av nya intryck, tankar och känslor, ofta utan tillräckligt med återhämtning för att hinna processa dem.

Dessutom: den ena fasen avlöser den andra. Precis när du känner att nu kan du det här så är det dags att riva upp regelboken och börja om från början. Föräldraskapet måste ses som ett ständigt lärande. Tack vare det kan du också själv utvecklas – och bli mer än du tidigare kanske trott.

För en del pappor kan det bli en livskris. Depressioner och problem med anknytningen är inte ovanliga den första tiden. Ditt liv så som du kände det har på sätt och vis gått i bitar – men ett nytt har uppstått. För de flesta, som har velat bli pappa, ett rikare och mer meningsfullt sådant. Men alla känslor och tankar är tillåtna. Den stora frågan är hur du hanterar och tar ansvar för dem, inför dig, din eventuella partner och ditt barn. 

För alla pappor

Med ”pappa” menar vi alla föräldrar som identifierar sig som män. Det innefattar självklart också bonuspappor och pappor till adopterade barn. För hbtqi-pappor, som samkönade par och transmän, kan det finnas särskilda utmaningar. Till exempel att ens föräldraskap ifrågasätts på grund av heteronormer och känslan av att bli förälder på nåder, eftersom ditt föräldraskap måste utredas om du blir förälder genom till exempel adoption eller assisterad befruktning. Du kan läsa mer om att bli pappa som hbtqi-person på RFSU:s hemsida.

För bonuspappor kan relationen till bonusbarn se lite annorlunda ut än i andra pappa-barn-relationer.
Läs mer